Ο πληθυσμός του κουνουπιού φέτος μπορεί να μην κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα(ως στιγμής) σε σχέση με άλλες χρονιές, λόγω και του πιο βαρέως χειμώνα που προηγήθηκε, αλλά έχει παρατηρηθεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων και μάλιστα σε πολλά σημεία παγκοσμίως έτσι ώστε να δημιουργείται εύλογα ανησυχία σχετικά με τον έλεγχο αυτού του επικίνδυνου εντόμου.
Συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί επιστημονικά η ανάπτυξη ανθεκτικότητας του κουνουπιού τίγρης (Aedes aegypti) στα πυρεθροειδή (permethrin). Το συγκεκριμένο είδος ως γνωστόν αποτελεί τον φορέα πολύ γνωστών ιών όπως του Zika, του δάγγειου πυρετού αλλά και του κίτρινου πυρετού παγκοσμίως. Το δυσάρεστο είναι ότι τα πυρεθροειδή αποτελούν εκείνη τη χημική ομάδα εντομοκτόνων που χρησιμοποιείται στην συντριπτική της πλειοψηφία για την εξόντωση των εστιών του κουνουπιού.
Έτσι δημιουργούνται εύλογα απορίες σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης μίας έξαρσης του πληθυσμού του κουνουπιού τίγρης, δεδομένου ότι ανάμεσα στις πολλαπλές στρατηγικές που χρησιμοποιούνται σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή είναι και ο ψεκασμός. Ο ψεκασμός είτε με εναέρια είτε με επίγεια μέσα. Το υπάρχων δεδομένο της ανθεκτικότητας σίγουρα αλλά ζει τα δεδομένα και την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος.
Πειραματικές εφαρμογές και μελέτες αποδεικνύουν την ανάγκη χάραξης νέας στρατηγικής στο χειρισμό του κουνουπιού τίγρης με έμφαση στην πληρέστερη προνυμφοκτονία του όπως επίσης και στη χρήση πολύ ισχυρότερων δόσεων με σκοπό το σπάσιμο αυτής της ανθεκτικότητας. Η ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων και στην συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί μονόδρομο και μάλιστα αυτή μπορεί να εφαρμόζεται από τον καθένα μας σε καθημερινή βάση.